Dametjes in de tuin

Dametjes in de tuin
Bella en Chica

dinsdag 26 februari 2013

Speltbrood van lui deeg





Recept speltbrood


Ik heb me een paar dagen ingelezen door alles over spelt te lezen wat ik op internet kon vinden. 
En dat is nogal wat.
Spelt heeft zulke goede eigenschappen en tarwe heeft zoveel slechte eigenschappen, een reden temeer om nooit meer tarwe te eten.
Spelt heeft heel andere bakeigenschappen dan tarwe en behoeft daarom ook een andere behandeling.
De gluten in spelt kunnen niet goed tegen kneden, indien te lang gekneed wordt (5 minuten of meer), dan wil het brood niet meer rijzen en verliest zijn structuur.
Dat leek me ideaal te combineren met het luie-brood deeg.

(http://www.youtube.com/watch?v=Ir9QiGWnK7s).
Dit recept is bedoeld voor een aga oven, maar het simpele concept sprak mij zeer aan.
Hier wordt tarwe (men noemt enkel meel!) gebruikt. 

Hier nog een link naar soortgelijk recept, maar ook zonder speltmeel,

Het deeg van dit broodje krijgt alle tijd om te rijzen, de afbraak van fytinezuur (mineralenrover!) is optimaal. Zo hoort brood te zijn, voedzaam en licht!

In bijna alle speltbroodrecepten wordt extra meel toegevoegd van rogge of tarwe, meestal tarwe. 

Maar laat ik nu gelezen hebben dat je door toevoeging van tarwe het brood eigenlijk 'verpest' !!
Dus ik heb gekozen voor de toevoeging van roggemeel. Daar proef je niets van maar is belangrijk voor de structuur van het brood.

Brood zonder kneden:
Het brood dat op deze manier gemaakt wordt heeft een knapperige korst, een zachte binnenkant met grote gaten, en het ziet er ambachtelijk uit met een gebarsten bovenkant. 
Je hoeft het niet te kneden, alleen even te roeren, en het deeg moet daarna lang blijven staan. 
Op die manier laat je de tijd doen wat je anders met veel kneden zou bereiken. 
Het bakken gebeurt in een voorverwarmde gietijzeren pan met deksel in de oven.

- 400 gram bio-speltmeel (maling 630 bv)
- 50 gram bio-roggemeel (volkoren)
- 20 gram verse gist (bio), maar je kunt ook gedroogde gist gebruiken
- ½ eetlepel zout met een kop erop liefst ongeraffineerd, dan heb je alle mineralen er extra bij! (maatlepel)
- ca 3,5 dl lauwwarm water
- 40 gram heel lijnzaad, of gierst of een combi (net wat je lekker lijkt) nb: gierst week ik niet voor
- scheutje bio-karnemelk of bio-yoghurt
- 1 dessertlepeltje bio-honing
- handvol bio-zemelen (haverzemelen, dit recept is tarwe-vrij) of speltvlokken

- flinke scheut olijfolie (ca 2 eetlepels)

Los de gist op in de helft van het lauwwarme water, samen met de honing.
Los in de andere helft van het lauwwarme water het zout op, doe er een scheutje bio-karnemelk of bio-yoghurt bij (het gaat om de bacteriën voor fermentatie).
Zet het lijnzaad in de week in een kommetje met water en een scheutje bio-karnemelk of bio-yoghurt. 
De zaden gaan kiemen (zie je praktisch niets van) en het fytinezuur wordt grotendeels afgebroken.
Meng het speltmeel met het roggemeel in een ruime kom/bak.
Giet het gist/honingmengsel erbij. Roer met de steel van een houten lepel snel door! 

Doe er ook de olijfolie bij, dan droogt het brood niet zo snel uit de volgende dag.
Doe de zoutoplossing met het karnemelk/yoghurt erbij en roer alles door elkaar totdat er geen droog meel meer is te zien.
Het wordt een nat deeg, maar dat is ook de bedoeling. Dek de kom af met plasticfolie of doe de kom in een grote plastic zak.
Laat de kom zo’n 12-18 uur staan. Iets korter is geen probleem.
Wil je nog langer dan 18 uur laten rijzen, plaats de kom met deeg dan in de koelkast.
Het brooddeeg is goed als er bubbels in de oppervlakte van het deeg zitten.

Als het goed is heb je heerlijk geslapen en het deeg staat nog steeds te rijzen/fermenteren.
Het lijnzaad is inmiddels een snotterige brei geworden. Spoel de zaden in een zeef goed uit. Het blijft erg nattig.
Laat het goed uitdruipen en doe er 2-3 handjes speltvlokken door.

Bestrooi de aanrecht heel ruim met bloem en kiep het deeg erop. Bestrooi ook je handen met bloem. Druk het deeg wat platter.
Strooi het lijnzaad/speltvlokken mengsel over het deeg en werk het snel even door.
Vouw het deeg tweemaal in drieën tot een min of meer opgevouwen deegpakje. 
Omdat het deeg zo nat en plakkerig is, zal het aan de vingers blijven kleven, daarom is het handiger hiervoor een deegkrabber te gebruiken.
Mijn deeg was te nat en onhandelbaar/slap. Ik had ook 4 dl water gebruikt, echt teveel!! 
Met toevoeging van extra meel en speltvlokken heb ik dat opgelost.

Bestrooi een theedoek heel rijkelijk met zemelen, maïsmeel of bloem en leg het deegpakketje erop. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met zemelen en vouw het overstekende deel van de theedoek erover. Laat het deeg 1 à 2 uur rusten; in deze tijd rijst het wat, maar dat zal niet veel wezen.

Verwarm een gietijzeren pan met deksel 1 uur zo hoog mogelijk in de oven. 
Voor deze hoeveelheid deeg is een pan van 24 cm ø geschikt.
Let op: als je pan geen hittebestendige knop heeft, deze eraf draaien en het gaatje met aluminiumfolie dichtmaken. 
De pan moet echt gloeiend heet worden. Als hij niet heet genoeg is, zal het deeg aan de pan gaan plakken. 
Om dat te voorkomen heb ik een bakpapier in de pan gevouwen, probleem gelijk opgelost.

Kiep het deeg met behulp van de theedoek voorzichtig om in de voorverwarmde, niet-ingevette pan en sluit de pan met de voorverwarmde deksel.
Zet de pan 30 minuten in de oven bij 250˚C.
Het water in het deeg kan nu niet weg en doordat zich stoom vormt (in de afgesloten pan) ontstaat een knapperige korst.
Verwijder na deze 30 minuten de deksel en zet de pan met het brood nog 20 minuten in de oven en draai hitte terug tot 220˚C.
Bij heteluchtoven kan je er zo 20 graden afhalen.

Je kunt ook de helft van het deeg in een kleinere gietijzeren pan afbakken en van de andere helft van het deeg leuke vloerbroodjes maken. 
Deze op bakpapier op het rooster leggen naar de gietijzeren pan en op iets lagere temperatuur afbakken.

Laat het brood afkoelen op een rooster. 
Bewaar het brood door het met het snijvlak op een houten plank te leggen. 
Dit brood bevat meer vocht dan een gemiddeld brood en is daardoor minder lang houdbaar.

Veel succes ermee :)






Dit is een klein broodje. De helft van het deeg
heb ik in een kleine gietijzeren pan gedaan.
Vloerbroodjes. Lekker afgemaakt met ghiazaad
en psyllium (= vlozaad).



Met heerlijke knapperige gierstkorreltjes.



vrijdag 22 februari 2013

Snert in den vreemde


Recept smikkel snert

Na ruim 3,5 jaar hebben we een beetje idee wat winter kan zijn .... ver van huis.

In Nederland kenden we alleen maar de kwakkelwinters, waterkoud, druilerig en grijs, menigeen is er depressief van geworden.
Sneeuw af en toe was een feestje.
Hier in ‘Südbayern’  hebben we echte winters meegemaakt volgens onze begrippen.
Veel sneeuw, veel kou, extreme nachtvorsten , idioot vroege herfstsneeuwbuien incl nachtvorsten.
En dat geldt ook voor het voorjaar. In 2012 een wit Pasen, dik pak sneeuw om het niet te vergeten ....
Nederland heeft er ook iets van meegekregen.
Meer sneeuw in de laatste 3 jaar dan in decennia gevallen is.

En waar verlangen we dan naar? Waar schreeuwt ons lijf om?
Om wintervoer ..... lekker warm en stevig ....  SNERT

Het was duidelijk weer zover voor ons, de kou maar vooral het gebrek aan zon (in januari slechts 17 uren zon ..... vreselijk) maakt ons hunkeren naar het voorjaar.

Ons troosteten: snert en dan graag op de ouderwetse manier ... zonder blokjes of zakjes met alleen verse en eerlijk ingrediënten.

Het blijft behelpen, want rookworst zoals wij die kennen is hier onbekend.
Er zijn wel kleinere worstjes die licht gerookt zijn met een beetje chili erdoor, Feuerli heten ze hier. 
Dat wordt de vervanging van de ‘hollandsche rookworst’.

Erwtensoep wordt hier dus niet gepland, het overkomt je.
Door het weer,  de kou en de snerpende wind, maar ook door de ogen.
Als ik dan die poezelige varkenspootjes zie liggen in de vitrine, sja .... dan ga ik om.

Dus ik koop:


- Een schattig varkenspootje
- Stuk Eisbein, dat is de varkenspoot boven de  ‘enkel’
- Wat botten zonder vlees
- 300-500 gram spareribs naturel

Met kruiden en specerijen wordt dit de basis van mijn heerlijke snert.

- 3-4 laurierbladeren
- Stukje foelie
- Stuk of 5 kruidnagels
- Theelepel rozemarijn
- Theelepel tijm
- Salie theelepel als je hebt 
- Stuk of 15 jeneverbessen (even de nagel door het vel heen drukken zodat ze open zijn)
- Paar tenen knoflook
- Gesnipperde ui
- Restjes prei , wortel en knolselderij (wanneer bio ook de schillen), stengels peterselie/selderij
- Appelciderazijn, half kopje (zeer belangrijk om de botten te "openen")
- Als je van pittig houdt, wat chilipepertjes
- Grof gemalen peper
- Koffielepel grijs zeezout
- 2,5-3 liter water waar je dus heerlijke bouillon van krijgt

Bovenstaande doe je bij elkaar in een crock pot of een grote soeppan en laat het zachtjes trekken voor 30-35 uur.
Dan van de warmtebron afhalen en af laten koelen.
Wanneer het aan te pakken is, het vlees van de botten af pulken, dat gaat heel makkelijk.
Ik haalde er totaal bijna 450 gram vlees af, lekkere vulling en de geur en smaak is vele malen beter dan een karbonade of hamlap.
De bouillon door een zeef heen gieten en de prut in de zeef goed uitdrukken, niets van dit kostelijke vocht gaat verloren.
Tegen de tijd dat ik zover ben is het avond, de bouillon heb ik de vorige dag opgezet.
Het vlees gaat in de koelkast en de bouillon zet ik lekker buiten in de vrieskou.
Er wordt geen vet van de bouillon afgeschept of weggegooid.... zo zonde om dat te doen!

De volgende dag haal ik de bouillon naar binnen en ben nieuwsgierig hoe goed het is gegaan.
Ja hoor, de soep is helemaal  ‘vast’ , een en al gelatine. Prachtig.
Dus ik heb een superbouillon, rijk en vol, vol met gelatine en mineralen. En die kleur ..... donkergoud!

En dan de vulling:

- Spliterwten 500 gram, goed afgespoeld
- Ca 3-4 uien gesnipperd (270 gram)
- 2 preitjes (ca 270 gram schoon) in ringen
- 1 middelgrote aardappel ( 100-125 gram)
- 1 knolselderij (ca 325 gram schoon) in blokjes
- 225 gram peen/wortel in blokjes
- 125 gram gerookte spekblokjes
- Reuzel/vet/boter

Voor later:

- Peterselie/selderij voor de afwerking
- Een flinke rookworst in plakjes (ik had een variant daarop, Feuerli Würstchen)
- Flinke theepel bonenkruid

Oorspronkelijk maakte men erwtensoep/snert door alles tegelijkertijd in de soepketel te doen.
Niets voor mij. Ik maak eerst mijn bouillon.
Daarna komt het werk... groentes snijden en erwten koken.

Dus.. de volgende dag:

Warm je de bouillon op.
Spliterwten goed afspoelen en in grote soeppan doen.
De opgewarmde bouillon erbij en laten koken....

Laat dit ¾ uur koken, af en toe roeren met een houten spatel.
De laatste 15 minuten doe je er de aardappelblokjes bij.

Wanneer het zover is, deze hete bouillon met erwten/aardappel fijn pureren met een staafmixer.
Doe voorzichtig, want de massa is bloedheet.

Ondertussen zijn de groentes gesneden en heb je de spekblokjes in wat reuzel/vet/boter uitgebakken.
Daar doe je de uistukjes bij en de knolselderij.
Even lekker doorbakken.
Doe dit prutje bij de erwtensoep met de rest van de prei en de wortel.
Ik had er nog wat peterseliewortel bij gesneden, hier altijd te krijgen en heel aromatisch.
Doe er nog een koffielepel (flinke theelepel)  bonenkruid bij.

Dat mag nog zo’n 20 minuten doorpruttelen, heel zachtjes, en vaak omroeren en zorgen dat het niet aanbrandt op de bodem van de pan (houten spatel).

Ondertussen de selderij en peterselie fijnsnijden. 
De groffe stengels ook klein snijden, die kunnen gelijk bij de soep.
Het mag best wel veel zijn, je hebt ook een flinke pan soep.

Na 20 minuten met de gewone mixer (niet de staafmixer!!) een paar minuten doormixen zodat de grofste stukken wat fijner zijn.
De groentes mogen lekker grof blijven.
Het vlees van de botten en eisbein wat je al wat fijner hebt gesneden kan er nu doorgeroerd worden.
De rookworst in plakjes erbij en ook de peterselie en selderij.
Even doorwarmen, proeven en afmaken op smaak.

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag meneer unox en andere merken , dit is veeeel lekkerderder.

Dit is echt  veel, zeker 8-10 porties.

De rest van de soep kan je invriezen of lekker koud parkeren buiten.
Waarschijnlijk moet je de soep de volgende keer wat verdunnen bij het opwarmen.
Niet meer laten koken!

Waar je ook bent, zo heb je altijd een stukje Nederland bij je .... mmmmmmm
Snert in den vreemde ;)



dinsdag 19 februari 2013

Beter laat dan nooit!



 Moestuin 2012 in vogelvlucht

Vorig jaar heb ik een mooie oogst gehad van mijn 'emmertuintjes', zowel tomaten als pepers.
Ook de moestuin heeft weer goed geboerd, we hebben er heerlijk uit gegeten.
En uiteraard liepen er nog meer tuinprojekten.
Ik zal hier een fotocollage maken van verschillende items.


Het begint in januari 2012.
Van het jaar ervoor heb ik nog een paddestoelenbox over.
Deze weer vochtig gemaakt, warm gezet en al snel kwamen de eerste oesterzwammen.
Ze zijn heerlijk, maar erg moeilijk te kweken midden in de winter.
De luchtvochtigheid is nl veel te laag en ze drogen erg snel uit.
Voor herhaling vatbaar, maar dan wel in het goede seizoen.
Deze zijn nooit groot geworden.
Te droog/laat in seizoen.
Ik vind ze er super uitzien.





Boerenkool is het enige wat ik nog kan
vinden in mijn sneeuwmoestuin.
De zaaikoorts slaat toe, tijd om de paprika's te zaaien.

Een ander mooi winterklusje is om de kruidenkast na te lopen en alles te verwijderen waar nare E-nummers
in zitten. 
Dit proces is al een paar jaar aan de gang, het gaat in stapjes.
De moestuin past perfekt in dit proces, beetje bij beetje worden we steeds gezonder.
Het lijkt veel, maar ik vind het meevallen 










Verder staan er op de vensterbank regelmatig bakjes met tuinkers en andere kiemgroentes.


Tomaten (één van de vele bakken)

Bonen (capucijners, peulen, tuinbonen etc)





De zaaiwoede heeft echt toegeslagen.
Overal staan potjes, schaaltjes, bakjes.
Niets wordt weggegooid, ieder plastic bakje van tomaten, yoghurt etc kan ik gebruiken.
Zelfs de toiletrollen bewaar ik, die worden gehalveerd en in gezaaid.

wat nog gezaaid moet worden

Een paar kisten met tomatenplanten.

Via internet (tomatenforum, FB) heb ik veel zaden gekregen van heirloom tomaten.
Dat zijn zaadvaste oude tomatenrassen en geloof me, er bestaan duizenden soorten van deze heirlooms.
Ik had ca 50 verschillende soorten, moeilijk kiezen hoor.
Nou ja..... gewoon niet kiezen en alles zaaien.
Het zal een zwaar jaartje worden qua tomaten, veel te doen en veel onderhoud.
De toppertjes behoud ik uiteraard.
Van ieder ras heb ik ca 3 zaden gezaaid en bijna alles is opgekomen.
Veel planten hield ik over, al mijn vrienden hebben afgelopen jaar tomaten op het terras gehad, inclusief alle buren.





Verder was er ook een aardappelprojekt. Op internet heb ik aardappelzakken gekocht (in België). In Nederland heb ik heel puike oude aardappelrassen gekocht bij http://www.levenvanhetland.nl/aardappel.htm


Het aardappelprojekt.



De aardappels groeiden als een tierelier.
Echt enorme bossen werden het.
In de zomer begon het blad regelmatig zwarte vlekken te vertonen, dus 2 zakken heb ik rap geoogst, bang voor phytophtora. Tomatenplanten zijn er ook heel gevoelig voor, dus oppassen geblazen.

De oogst viel tegen, we hebben er wel lekker van gegeten.
Maar volgend jaar krijgen de zakken een andere bestemming.



De eerste oogst is er.
Heerlijke slasoorten.
Ook nog winterpostelein, groeit hier als onkruid overal tussendoor en is erg lekker.
En die snoepradijsjes .....mmmmmmm.

De paprika's en pepers zijn goed gegroeid.
Ik heb besloten om deze in 10 liter emmers te kweken.
De emmers heb ik gekocht bij tuincentra en bouwmarkten.
Ik wilde niet meer dan 1 euro per emmer kwijt zijn, voor 20 liter emmers betaal ik wat meer.
Buurman was zo aardig om gaten te boren voor de waterafvoer.
Dochterlief heeft voor mij een tunnelfoliekas uit Nederland meegenomen (van de Welkoop).
Erg handig, want het seizoen is hier te grillig om pepers en paprika's dag en nacht buiten te laten staan en ik heb er te veel om iedere dag van binnen naar buiten te sjouwen.
Op de foto staan aan de rechterkant een paar tomaten, die zijn binnen 2 weken weer naar buiten verhuisd, het werd te vol.




Nog een probeerseltje.
Dit zijn aardperen.
Ik had zoveel aardperen over van vorig jaar, dat ik de kleine knolletjes opgepot heb.
Donker wegzetten en zie hier het resultaat.
Prachtige gebleekte spruiten.
Ik heb er een stamppot van gemaakt, was erg lekker.


Een deel van de aardperen heb ik in cementkuipen staan, dat betekent dagelijks 1 gieter water erbij.
Dit ivm de zeer slechte grond hier, we hebben nl morenengrond, vol met keien.
Een ander deel heb ik in de volle grond staan, daar ik heb geen omkijken naar.


Verschillende soorten sla

Sla op schragen/bokken ivm slakkenvraat

Het gaat goed in de moestuinbak.

De 2e moestuinbak

De minder leuke jongens.
Genoeg voor een heerlijke wokschotel




De capucijners doen het heel goed.
Ik heb 2 soorten gezaaid, de beroemde blauwschokkers en Gastro, beiden hebben veel steun nodig.
Op de achtergrond links, de aardappels in zakken en de courgettes in wasmanden.
Ook een zoete aardappel in een wasmand.


prachtige blauwschokkers
Blauwschokkers,
Gastro



















Volgend jaar wil ik beide capucijners weer in de tuin, maar ik moet een nieuw plekje zoeken (mag niet in dezelfde grond). Qua smaak vind ik beide soorten erg goed, maar de blauwschokker oogt beter. Doordat ik alles biologisch teel, wordt er niet gespoten. Dat betekent dat ik wat 'uitval' heb door de erwtenpeulboorder. De rupsen van dit beestje vreten zich rond aan mijn kostelijke capucijners. Volgend jaar heb ik een bestemming voor deze aangevreten groenten.


Carouby, een oud peulenras



 Verder heb ik ook verschillende soorten peulen, zoals de Carouby, Sugarbon, Norli.
Deze verwerk ik graag in roerbakschotels met courgette en pepers. Zie ook de foto hierboven.



Tuinbonen Eleonora



Hier nog een projektje.
Op deze plek heb ik de compost opgeslagen gehad.
Een paar kartonnen dozen op het gras en een giga bult gekochte compost.
In juni was bijna alles gebruikt.
Half juni heb ik dit opgezet voor mijn stokbonen.
Limka snijboon, sperziebonen: Blauhilde en Neckarkönigin.
Tussen de stokken staan nog 3 pompoenplanten (Uchiki Kuri) en een courgetteplant.
Veel heb ik er niet van geoogst, het was toch een beetje laat in het seizoen.

Een paar tomatenplanten op het terras
Komkommers
Aubergines, 2 soorten
juli/augustus: prachtige aubergines

de tomaten gaan gebukt

eind juli: de eerste tomatenoogst

en meer, in allerlei kleuren, smaken en groottes

bescheiden Blauhilde maaltje

het houdt niet op, dagelijks oogsten
 en verwerken

soms word ik er moe van



De meeste tomaten verwerk ik tot pastasaus, niet zomaar een saus, maar een heel speciale, lekker pittig met pepertjes, ui en knoflook. En veeeeeel verse basilicum.

De wat kleinere cherrytomaatjes hebben we uiteraard uit het vuistje gegeten, bij sla etc.
Deze lenen zich uitermate om te drogen en in olie te leggen met kruiden en kappertjes. Een feestje in de winter wanneer de winkeltomaten naar niets smaken.
Deze tomaten smaken trouwens sowieso veel beter dan de winkelexemplaren.


onze favo spaanse dadeltomaatjes

zonnende tomaatjes



Deze tomaatjes zijn gehalveerd en liggen op keukendoek  in het zonnetje om te drogen.
Daarna gaan ze de oven in om met de blote buikjes naar boven gedroogd te worden met wat keltisch zeezout en kruiden.
Dan in een schone glazen pot, goede olijfolie erbij en nog wat kruiden en kappertjes.
nb: de groene tomaatjes zijn ook rijp, dit is een soort die heel zoet is.

uiteraard worden ook zaden geoogst, hier tomaat

Dit zijn Habanero Orange pepers, een chinensesoort.
Erg heet. Ik heb er pepersaus van gemaakt.

Verder had ik ook een stuk of wat pompoenplanten bij het kelderraam geplant in het lichtgat.
Erg beschut plekje waar helaas ook veel slakken vertoeven. De oogst viel niet tegen.
Prachtige kleine Uchiki kuri pompoentjes.
Ze zijn lang houdbaar, we eten nog regelmatig van deze heerlijkheden.


Dit is de laatste grote tomatenoogst.
Ze kwamen onderhand mijn neus uit.
Ik had geen zin meer in verwerken/drogen etc.
Zo'n 10 kilo heb ik nog verwerkt in geroosterde tomatensoep.
Lekker voor in de winter.
Deze bubs heb ik naar Nederland genomen om uit te delen onder kinderen en vrienden.
Ik geloof dat ze allemaal gesmikkeld hebben in deze tomaatjes.

Madame Jeanette pepers

Een deel van de peperoogst



Veel pepers heb ik ingevroren. Erg makkelijk!
Een deel heb ik verwerkt in vloeibare sambalsaus.
De heetste soorten heb ik weggegeven aan een vriend.
Bij hem kunnen pepers niet heet genoeg zijn.
En een deel heb ik gedroogd.


de allerlaatste pepers
Sommige soorten lenen zich daar goed voor, andere (vlezige) soorten veel minder. Leermomentje.

En dit zijn de laatste tomaten die ik geoogst heb. Half oktober. Ze bleven nog weken lang goed.
Dit is geen apart soort maar een hybride. De ouderplant is de Kumato® , een geregistreerd hybridesoort.
Wel een fantastisch lekkere tomaat, die komt er volgend jaar weer, ook al is het een hybride.
Ook 2 kleine meloentjes kon ik oogsten. Het is helaas niet warm genoeg in Beieren om deze te kweken.




En dan is het eind oktober.
Het kan nog heel mooi weer zijn, maar ook heel grillig.
2012 is een jaar met veel sneeuw.
Met Pasen hadden we sneeuw, pffff.
En in oktober kwam weer sneeuw en nachtvorst, einde van het moestuinseizoen.
Dus ...... alles snel oogsten.

Voortreffelijke wortels, Purple Haze
Verschillende soorten bietjes, klaar voor de vriezer
paarse wortels en broccoli





















En zo eindigde het mooie 2012 moestuin seizoen.