Dametjes in de tuin

Dametjes in de tuin
Bella en Chica

donderdag 30 april 2015

Paardenbloemgelei SUIKERVRIJ




Paardenbloemgelei wordt ook wel armeluis-honing genoemd.

Op internet zijn inmiddels heel veel recepten te vinden om paardenbloemengelei  te maken, maar helaas, overal zit bergen suiker in .... en dat vind ik als pré-diabeet  'not done' .
Eigenlijk zou het voor ieder gezond mens (niet diabeet) beter zijn om veel minder suiker te consumeren.
Daarom heb ik dit uitgeprobeerd. Mijn geluk: een tuin vol met paardenbloemen, al 6 jaar geen gif te bekennen in deze tuin :)
Dus ik ben aan het plukken gegaan.
Totaal heb ik ca 230 bloemen geplukt en het kontje er vanaf geknipt (het groene broekje).






Wat je nodig hebt:
- ca 200-250 bloemen (ik had iets van een half pond bloemen zonder broek)
- 1 heel grote sinaasappel bio (of 2 kleinere), daarvan het sap en de geraspte schil
- 1 citroen bio (+ eventueel nog wat sap van een citroen), daarvan het sap en de geraspte schil
- wat korreltjes kardemom
- puntje vanillepoeder
- half stokje kaneel
- klein steranijsje
- takje verse tijm
- takje verse rozemarijn
- paar toppen van citroenmelisse
------
- 2 zakjes biovegan Konfitura geliermittel (in Duitsland gekocht)**
- 400 g erythritol (Sukrin)

Pluk de mooie paardenbloemkopjes en knip het 'broekje' eraf, dat is de bodem met de groene blaadjes rondom de bloem.
Doe deze bloemblaadjes met alle eerstgenoemde ingrediënten in een pannetje en doe er water bij zodat het net niet onder staat.
Laat dit aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken voor ca 10 muten.
Een nacht over af laten koelen en daarna de inhoud door een zeef doen.
De prut in de zeef door een schone doek drukken zodat je al het vocht hebt.
Doe daar de 'suiker' bij en eventueel nog wat citroensap.
Dan het geleermiddel toevoegen, ik doe dat met een staafmixer ...... geen klontjes!
Daarna het geheel aan de kook laten komen en tussentijds regelmatig roeren.
Laat dit ca 3 minuten doorkoken.

De al schone potjes staan klaar om afgevuld te worden, ik plaats deze altijd in een 100 graden oven, zodat ze niet springen als de kokende vloeistof wordt ingegoten.
Daarna de potjes nog een uurtje of zo in de oven bij ca 120 °C en af laten koelen.



Als je het leuk vindt, kan je op het laatst nog wat gele paardenbloemblaadjes aan de warme gelei toevoegen.




          
ik heb gekozen voor de Biovegan Konfitura


** zakje Konfitura (biologisch): 
goed voor 600 g sap of 1 kilo klein fruit
Ik had ruim 1100 ml en heb daarom 2 zakjes gebruikt.
inhoud: 
- aardappelmeel
- arrowroot meel
- agar-agar
- pektine




een paar takjes verse kruiden uit de tuin






 
deze kunnen we morgen al eten














wat specerijen

zaterdag 25 april 2015

Rabarbercompote zonder suiker en met pit!

Voorjaarsverwennerij




- 4 grote stengels rabarber, ca 500 gram (biologisch)
- pond aardbeien (biologische, alle niet biologische aardbeien bevatten vele soorten pesticiden etc)
- een half pepertje (of zoveel als je lekker vindt)
- paar eetlepels erythritol (sukrin)
- stokje kaneel
- halve citroen
- 3 theelepels johannesbroodpitmeel om te binden
- mespunt Kaiser Natron (Natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat, Natrium bicarbonium, Voedingsnatron)


De rabarber wassen en de kontjes en toppen (het blad) afsnijden. 
Snijd de stengels in schijven van ca 1,5 vinger dik.
Doe de rabarber met een bodempje water en de kaneel in een pan en kook totdat de rabarber zacht is en 'uit elkaar valt'.
Doe er een mespunt Kaiser Natron bij, het schuimt dan even ... dit is om het hele zure weg te nemen en daardoor heb je ook niet veel erythritol nodig om te zoeten. 
Zoet de rabarber naar smaak.  Je kunt natuurlijk ook met stevia zoeten.
Roer er het citroensap door.
Laat dit afkoelen en voeg de gewassen en kleiner gesneden aardbeitjes erdoor.
Wanneer de compote te dun is, kan je deze binden met johannesbroodpitmeel, dat gaat ook bij koude vloeistoffen. Een theelepeltje tegelijk door een theezeefje op de compote strooien en driftig er doorheen roeren om klontjes te voorkomen!

Dit is een heerlijke frisse rabarbercompote met een fijne aardbeiensmaak en een pittig accent erdoor.

Heerlijk op een bakbanaanpannenkoek (zie vorige recept) met wat mascapone, kaneel en een toef slagroom erop :)