De
moestuin staat bijna ‘leeg’, vele lekkere groentes hebben we geoogst.
Ik
zal later een ander blogje schrijven over alle oogsten die we hebben gehad, de
toppers en de floppers, inclusief foto’s.
Maar
nu even een verrassing uit de moestuin.
Ergens
in augustus heb ik in een tuincentrum nog wat plugplantjes gekocht om de kale
plekken in de moestuin op te vullen.
Ik
had 3 Zuckerhutplantjes en 3 chinese koolplantjes.
De
chinese kool werd na een paar weken door de slakken aangevallen, daardoor
bleven de Zuckerhutplantjes onaangeroerd (denk ik).
Zuckerhut
schijnt een vergeten/ouderwetse groente te zijn.
De
nederlandse naam is groenlof, ze is verwant aan chichorei, radicchio,andijvie
en witlof.
De
kroppen zijn langgerekt en het blad is stevig.
De
smaak is nogal bitter, de donkergroene bladeren vind ik niet lekker, dus
gebruik ik enkel het jonge groene blad.
We
hebben al een paar keer milde nachtvorsten gehad.
De
planten heb ik toen afgeschermd met wat karton, maar achteraf lees ik dat ze
goed tegen een beetje vorst kunnen.
Deze
groente kan ca 2 maanden in een krant - met eventueel wat wortels en aarde
erbij- in de kelder bewaard worden, zodat je zelfs midden in de winter nog
verse groente uit de moestuin kunt eten.
De
bittere stof in de bladeren schijnt positief te werken op de zuur/base balans
in het lichaam.
Enfin, de 2 kleinste kropjes heb ik geoogst, schoongemaakt en verwerkt tot stamppot.
En passant heb ik nog 3 stengels snijbiet geplukt.
Benodigdheden
voor stamppot van groenlof-knolselderij voor
2 personen:
- 220
gram schoongemaakte groenlof (Zuckerhut)
- 3
stengels snijbiet (die kon ik niet laten staan in de moestuin)
- 450
gram schoongemaakte knolselderij (1/2 grote)
- 5
kleine aardappels (ca 330 gram schoon)
- 1
sjalotje
- Scheut
melk en flinke klont roomboter
- Peper,
zout (ongeraffineerd, bv atlantisch zeezout of herbamarezout) , nootmuskaat
- 50
gram geitencamembert
- 100
gram gerookte spekblokjes (of pittige seitan voor een vegetarische schotel)
- 2
dunne varkensfiletlapjes van de lende (of meer kaas voor vegetariërs)
De
groenlof wassen en in smalle repen snijden.
De
snijbiet ook in repen snijden, inclusief de stengels (voor de bite).
Sjalotje
snipperen
De
knolselderij in schijven snijden, schillen en in blokjes snijden.
Aardappelen
schillen en in stukjes (zoals de knolselderij).
De
knolselderij met de aardappels opzetten met laagje water en zeezout, in 15
minuten gaar koken.
Een scheut
melk en een flinke klont roomboter, peper, zout en nootmuskaat toevoegen en alles
met de staafmixer gladmaken (ondertussen de pan op de warme plaat laten staan).
Dan
de sjalot en al het gesneden groen er doorheen mengen met een houten lepel.
De
geitenkaas in miniblokjes snijden en op het laatste moment erdoor scheppen.
De
kleine kaasblokjes smelten prachtig in de stamppot, dus niet meer roeren!
Terwijl
de aardappel/knolselderij kookt, de spekjes in wat boter knapperig bakken.
Serveren
met uitgebakken spekjes en een fijn stukje varkensvlees (van vrolijke varkens).
Nootmuskaatmolen
en pepermolen op tafel zetten voor extra topping.
SMAKELIJK!
Het
heeft ons fantastisch gesmaakt, dit recept houden we erin.
Juist
de knolselderij geeft een heerlijke smaak aan het gerecht.
De
volgende keer ga ik wat experimenteren met kruiden toevoegen.
Het
recept heb ik niet helemaal zelf bedacht, als basis heb ik een bestaand recept voor
groenlofstamppot gebruikt https://www.dewassendemaan.be/recepten/groenlof-met-kaas-en-spek
4 opmerkingen:
Was totaal iets anders dan we kennen, maar heerlijk was het zeker.
Ben er zelfs wat van afgevallen :)
Leuk neergeschreven en omlijst in deze blog. Krijg ook echt de neiging om het zelf te gaan maken. Ina
Stamppot van groenlof-knolselderij Goede mix van twee mooi mooie groenten. Leuke Blog!
Groet, Werner Drent
Hallo Noortje,
Via Annemiek kom ik op je blog terecht.
Hij is leuk!
Ik heb zelf ook een moestuinblog.
Met wat recepten er tussen.
Ik ga die van jou even in mijn linkenlijst plaatsen.
Groetjes uit Limburg.
Thea (Doortjes-Moestuin)
Een reactie posten