Dametjes in de tuin

Dametjes in de tuin
Bella en Chica

maandag 31 oktober 2011

Kruidige groenlofstamppot




De moestuin staat bijna ‘leeg’, vele lekkere groentes hebben we geoogst.
Ik zal later een ander blogje schrijven over alle oogsten die we hebben gehad, de toppers en de floppers, inclusief foto’s. 

Maar nu even een verrassing uit de moestuin.

Ergens in augustus heb ik in een tuincentrum nog wat plugplantjes gekocht om de kale plekken in de moestuin op te vullen.
Ik had 3 Zuckerhutplantjes en 3 chinese koolplantjes.
De chinese kool werd na een paar weken door de slakken aangevallen, daardoor bleven de Zuckerhutplantjes onaangeroerd (denk ik).

Zuckerhut schijnt een vergeten/ouderwetse groente te zijn.
De nederlandse naam is groenlof, ze is verwant aan chichorei, radicchio,andijvie en witlof.
De kroppen zijn langgerekt en het blad is stevig.
De smaak is nogal bitter, de donkergroene bladeren vind ik niet lekker, dus gebruik ik enkel het jonge groene blad.


We hebben al een paar keer milde nachtvorsten gehad.
De planten heb ik toen afgeschermd met wat karton, maar achteraf lees ik dat ze goed tegen een beetje vorst kunnen.

Deze groente kan ca 2 maanden in een krant - met eventueel wat wortels en aarde erbij- in de kelder bewaard worden, zodat je zelfs midden in de winter nog verse groente uit de moestuin kunt eten.
De bittere stof in de bladeren schijnt positief te werken op de zuur/base balans in het lichaam. 



Enfin, de 2 kleinste kropjes heb ik geoogst, schoongemaakt en verwerkt tot stamppot.

En passant heb ik nog 3 stengels snijbiet geplukt.

                
                                            

En tot slot een halve selderijknol die ik nog over had.     
















Benodigdheden voor stamppot van groenlof-knolselderij voor 2 personen: 

-       220 gram schoongemaakte groenlof (Zuckerhut)
-       3 stengels snijbiet (die kon ik niet laten staan in de moestuin)
-       450 gram schoongemaakte knolselderij (1/2 grote)
-       5 kleine aardappels (ca 330 gram schoon)
-       1 sjalotje
-       Scheut melk en flinke klont roomboter
-       Peper, zout (ongeraffineerd, bv atlantisch zeezout of herbamarezout) , nootmuskaat
-       50 gram geitencamembert
-       100 gram gerookte spekblokjes (of pittige seitan voor een vegetarische schotel)
-       2 dunne varkensfiletlapjes van de lende (of meer kaas voor vegetariërs)


De groenlof wassen en in smalle repen snijden.
De snijbiet ook in repen snijden, inclusief de stengels (voor de bite).

Sjalotje snipperen

De knolselderij in schijven snijden, schillen en in blokjes snijden.
Aardappelen schillen en in stukjes (zoals de knolselderij).

De knolselderij met de aardappels opzetten met laagje water en zeezout, in 15 minuten gaar koken.
Een scheut melk en een flinke klont roomboter, peper, zout en nootmuskaat toevoegen en alles met de staafmixer gladmaken (ondertussen de pan op de warme plaat laten staan).

Dan de sjalot en al het gesneden groen er doorheen mengen met een houten lepel.
De geitenkaas in miniblokjes snijden en op het laatste moment erdoor scheppen.
De kleine kaasblokjes smelten prachtig in de stamppot, dus niet meer roeren!

Terwijl de aardappel/knolselderij kookt, de spekjes in wat boter knapperig bakken.


Serveren met uitgebakken spekjes en een fijn stukje varkensvlees (van vrolijke varkens).

Nootmuskaatmolen en pepermolen op tafel zetten voor extra topping.
SMAKELIJK!



Het heeft ons fantastisch gesmaakt, dit recept houden we erin.
Juist de knolselderij geeft een heerlijke smaak aan het gerecht.
De volgende keer ga ik wat experimenteren met kruiden toevoegen.

Het recept heb ik niet helemaal zelf bedacht, als basis heb ik een bestaand recept voor groenlofstamppot gebruikt https://www.dewassendemaan.be/recepten/groenlof-met-kaas-en-spek


4 opmerkingen:

Ben zei

Was totaal iets anders dan we kennen, maar heerlijk was het zeker.
Ben er zelfs wat van afgevallen :)

Anoniem zei

Leuk neergeschreven en omlijst in deze blog. Krijg ook echt de neiging om het zelf te gaan maken. Ina

Anoniem zei

Stamppot van groenlof-knolselderij Goede mix van twee mooi mooie groenten. Leuke Blog!

Groet, Werner Drent

Anoniem zei

Hallo Noortje,

Via Annemiek kom ik op je blog terecht.

Hij is leuk!
Ik heb zelf ook een moestuinblog.
Met wat recepten er tussen.

Ik ga die van jou even in mijn linkenlijst plaatsen.

Groetjes uit Limburg.

Thea (Doortjes-Moestuin)