Komkommers/groentes fermenteren met melkzure bacteriën
- wat bladeren spitskool of rode kool
- brine: ca 23-25 g keltisch zeezout
per liter water *
- komkommers en augurken, vers
- worteltjes
- paprika
- paar sjalotjes
- knoflook
- pepertjes (chili of madame jeanette)
- dillepuntjes
- korianderzaad
- peperkorrels
- laurierblaadjes
-mosterdzaad
- venkelzaad
- pimentkorrels
- en wat je meer lekker vindt aan
kruiden
- scheutje melkkefir voor de melkzure
bacteriën **
Schone glazen potten vullen met kruidenmengsels en
zaden, doe dat een beetje op gevoel.
Pot vullen met gesneden komkommer en
alle gesneden groentes die je erbij wilt doen.
Theelepel biologische melkkefir per
klein potje erbij en afvullen met brine.
De groentes tot 3 vingers onder de
rand van de pot, de brine zoveel erbij dat de groentes goed onder staan (doen
ze niet, die gaan drijven, vandaar het koolblad en de verzwaring).
Afdekken met laurierblad, dan een
koolblad erop en alles goed aanduwen.
Lucht moet tussen de groentes uit en
alles moet onder de brine staan.
Tussen deksel en koolblad een steen
doen of bij kleine potjes bv een halve
kurk.
Ca 1 week op kamertemperatuur,
proeven en kijken of het langer moet fermenteren.
Indien goed genoeg, dan koel
wegzetten en opeten wanneer je er trek in hebt.
NB. 2 x daags de deksels even
losdraaien zodat het gas eruit kan.
Bij mij ging het zo hard, dat ik de deksels los heb gedraaid en er een
'deksel' van aluminiumfolie over heb gemaakt. Wel 2 x per dag de potten even
'swingen' zodat het nieuw gevormde gas
naar boven bubbelt. Na ca 2 weken was het uitgebubbeld en smaakte heerlijk
fris, helemaal niet te zuur.
* ik heb
gekozen voor 23-25 g keltisch zeezout per liter (ipv 20 g zout per liter) ,
omdat dit zout nogal 'nat' is.
** deze starter leek mij erg makkelijk, zo komt het proces heel snel op gang
Je kunt deze komkommers/groentes eten na ca 1-2 weken, daarna in de koelkast of kelder bewaren.
Blijft zeker een paar maanden goed.
Zorg er wel voor dat alle groentes onder de zoutoplossing blijven staan!
Eventuele 'kussentjes' wegscheppen en het vochtniveau bijvullen.
1 opmerking:
Ik kan bevestigen dat het erg lekker is en zeker niet zuur :)
Een reactie posten