Op internet zijn inmiddels heel veel recepten te vinden om
paardenbloemengelei te maken, maar
helaas, overal zit bergen suiker in .... en dat vind ik als pré-diabeet 'not done' .
Eigenlijk zou het voor ieder gezond mens (niet diabeet)
beter zijn om veel minder suiker te consumeren.
Daarom heb ik dit uitgeprobeerd. Mijn geluk: een tuin vol met paardenbloemen, al 6 jaar geen
gif te bekennen in deze tuin :)
Dus ik ben aan het plukken gegaan.
Totaal heb ik ca 230 bloemen geplukt en het kontje er vanaf
geknipt (het groene broekje).
Wat je nodig hebt:
- ca 200-250 bloemen (ik had iets van een half pond bloemen
zonder broek)
- 1 heel grote sinaasappel bio (of 2 kleinere), daarvan het
sap en de geraspte schil
- 1 citroen bio (+ eventueel nog wat sap van een citroen),
daarvan het sap en de geraspte schil
- wat korreltjes kardemom
- puntje vanillepoeder
- half stokje kaneel
- klein steranijsje
- takje verse tijm
- takje verse rozemarijn
- paar toppen van citroenmelisse
------
- 2 zakjes biovegan Konfitura geliermittel (in Duitsland
gekocht)**
- 400 g erythritol (Sukrin)
Pluk de mooie paardenbloemkopjes en knip het 'broekje' eraf,
dat is de bodem met de groene blaadjes rondom de bloem.
Doe deze bloemblaadjes met alle eerstgenoemde ingrediënten in
een pannetje en doe er water bij zodat het net niet onder staat.
Laat dit aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken voor
ca 10 muten.
Een nacht over af laten koelen en daarna de inhoud door een
zeef doen.
De prut in de zeef door een schone doek drukken zodat je al
het vocht hebt.
Doe daar de 'suiker' bij en eventueel nog wat citroensap.
Dan het geleermiddel toevoegen, ik doe dat met een
staafmixer ...... geen klontjes!
Daarna het geheel aan de kook laten komen en tussentijds
regelmatig roeren.
Laat dit ca 3 minuten doorkoken.
De al schone potjes staan klaar om afgevuld te worden, ik
plaats deze altijd in een 100 graden oven, zodat ze niet springen als de kokende
vloeistof wordt ingegoten.
Daarna de potjes nog een uurtje of zo in de oven bij ca 120 °C
en af laten koelen.
Als je het leuk vindt, kan je op het laatst nog wat gele
paardenbloemblaadjes aan de warme gelei toevoegen.
ik heb gekozen voor de Biovegan Konfitura |
** zakje Konfitura (biologisch):
goed voor 600 g sap of 1 kilo klein fruit
Ik had ruim 1100 ml en heb daarom 2 zakjes gebruikt.
inhoud:
- aardappelmeel
- arrowroot meel
- agar-agar
- pektine |
een paar takjes verse kruiden uit de tuin |
deze kunnen we morgen al eten |
wat specerijen |
4 opmerkingen:
De volgende keer gebruik ik minder erythritol, wij zijn zoetige smaken zo ontwend , dat we dit te zoet vinden.
Heb gisteren het eerste deel gezien, benieuwd wat het resultaat is.
Joepie, een recept zonder suiker! Dat wil ik gaan proberen! Ik deel het op m'n FB-pagina, hoop dat je dat niet erg vindt? De tip van minder "suiker" vind ik ook een goede, want datzelfde geldt voor ons! Hoeveel vind je wel lekker?
Hoi Sietske,
leuk dat je dit recept uit wilt proberen :)
De volgende keer ga ik zeker voor de helft van de erythritol, ergo .... ik ga al proeven bij 1/4 van deze hoeveelheid.
Natuurlijk heel zorgvuldig de potjes afvullen wanneer alles nog superheet is.
De potjes verwarm ik meestal voor in de oven, minste kans op barsten.
Veel plezier en laat horen wat je ervan gemaakt hebt, ik ben nieuwsgierig :)
groetjes
Een reactie posten