Dametjes in de tuin

Dametjes in de tuin
Bella en Chica

vrijdag 22 februari 2013

Snert in den vreemde


Recept smikkel snert

Na ruim 3,5 jaar hebben we een beetje idee wat winter kan zijn .... ver van huis.

In Nederland kenden we alleen maar de kwakkelwinters, waterkoud, druilerig en grijs, menigeen is er depressief van geworden.
Sneeuw af en toe was een feestje.
Hier in ‘Südbayern’  hebben we echte winters meegemaakt volgens onze begrippen.
Veel sneeuw, veel kou, extreme nachtvorsten , idioot vroege herfstsneeuwbuien incl nachtvorsten.
En dat geldt ook voor het voorjaar. In 2012 een wit Pasen, dik pak sneeuw om het niet te vergeten ....
Nederland heeft er ook iets van meegekregen.
Meer sneeuw in de laatste 3 jaar dan in decennia gevallen is.

En waar verlangen we dan naar? Waar schreeuwt ons lijf om?
Om wintervoer ..... lekker warm en stevig ....  SNERT

Het was duidelijk weer zover voor ons, de kou maar vooral het gebrek aan zon (in januari slechts 17 uren zon ..... vreselijk) maakt ons hunkeren naar het voorjaar.

Ons troosteten: snert en dan graag op de ouderwetse manier ... zonder blokjes of zakjes met alleen verse en eerlijk ingrediënten.

Het blijft behelpen, want rookworst zoals wij die kennen is hier onbekend.
Er zijn wel kleinere worstjes die licht gerookt zijn met een beetje chili erdoor, Feuerli heten ze hier. 
Dat wordt de vervanging van de ‘hollandsche rookworst’.

Erwtensoep wordt hier dus niet gepland, het overkomt je.
Door het weer,  de kou en de snerpende wind, maar ook door de ogen.
Als ik dan die poezelige varkenspootjes zie liggen in de vitrine, sja .... dan ga ik om.

Dus ik koop:


- Een schattig varkenspootje
- Stuk Eisbein, dat is de varkenspoot boven de  ‘enkel’
- Wat botten zonder vlees
- 300-500 gram spareribs naturel

Met kruiden en specerijen wordt dit de basis van mijn heerlijke snert.

- 3-4 laurierbladeren
- Stukje foelie
- Stuk of 5 kruidnagels
- Theelepel rozemarijn
- Theelepel tijm
- Salie theelepel als je hebt 
- Stuk of 15 jeneverbessen (even de nagel door het vel heen drukken zodat ze open zijn)
- Paar tenen knoflook
- Gesnipperde ui
- Restjes prei , wortel en knolselderij (wanneer bio ook de schillen), stengels peterselie/selderij
- Appelciderazijn, half kopje (zeer belangrijk om de botten te "openen")
- Als je van pittig houdt, wat chilipepertjes
- Grof gemalen peper
- Koffielepel grijs zeezout
- 2,5-3 liter water waar je dus heerlijke bouillon van krijgt

Bovenstaande doe je bij elkaar in een crock pot of een grote soeppan en laat het zachtjes trekken voor 30-35 uur.
Dan van de warmtebron afhalen en af laten koelen.
Wanneer het aan te pakken is, het vlees van de botten af pulken, dat gaat heel makkelijk.
Ik haalde er totaal bijna 450 gram vlees af, lekkere vulling en de geur en smaak is vele malen beter dan een karbonade of hamlap.
De bouillon door een zeef heen gieten en de prut in de zeef goed uitdrukken, niets van dit kostelijke vocht gaat verloren.
Tegen de tijd dat ik zover ben is het avond, de bouillon heb ik de vorige dag opgezet.
Het vlees gaat in de koelkast en de bouillon zet ik lekker buiten in de vrieskou.
Er wordt geen vet van de bouillon afgeschept of weggegooid.... zo zonde om dat te doen!

De volgende dag haal ik de bouillon naar binnen en ben nieuwsgierig hoe goed het is gegaan.
Ja hoor, de soep is helemaal  ‘vast’ , een en al gelatine. Prachtig.
Dus ik heb een superbouillon, rijk en vol, vol met gelatine en mineralen. En die kleur ..... donkergoud!

En dan de vulling:

- Spliterwten 500 gram, goed afgespoeld
- Ca 3-4 uien gesnipperd (270 gram)
- 2 preitjes (ca 270 gram schoon) in ringen
- 1 middelgrote aardappel ( 100-125 gram)
- 1 knolselderij (ca 325 gram schoon) in blokjes
- 225 gram peen/wortel in blokjes
- 125 gram gerookte spekblokjes
- Reuzel/vet/boter

Voor later:

- Peterselie/selderij voor de afwerking
- Een flinke rookworst in plakjes (ik had een variant daarop, Feuerli Würstchen)
- Flinke theepel bonenkruid

Oorspronkelijk maakte men erwtensoep/snert door alles tegelijkertijd in de soepketel te doen.
Niets voor mij. Ik maak eerst mijn bouillon.
Daarna komt het werk... groentes snijden en erwten koken.

Dus.. de volgende dag:

Warm je de bouillon op.
Spliterwten goed afspoelen en in grote soeppan doen.
De opgewarmde bouillon erbij en laten koken....

Laat dit ¾ uur koken, af en toe roeren met een houten spatel.
De laatste 15 minuten doe je er de aardappelblokjes bij.

Wanneer het zover is, deze hete bouillon met erwten/aardappel fijn pureren met een staafmixer.
Doe voorzichtig, want de massa is bloedheet.

Ondertussen zijn de groentes gesneden en heb je de spekblokjes in wat reuzel/vet/boter uitgebakken.
Daar doe je de uistukjes bij en de knolselderij.
Even lekker doorbakken.
Doe dit prutje bij de erwtensoep met de rest van de prei en de wortel.
Ik had er nog wat peterseliewortel bij gesneden, hier altijd te krijgen en heel aromatisch.
Doe er nog een koffielepel (flinke theelepel)  bonenkruid bij.

Dat mag nog zo’n 20 minuten doorpruttelen, heel zachtjes, en vaak omroeren en zorgen dat het niet aanbrandt op de bodem van de pan (houten spatel).

Ondertussen de selderij en peterselie fijnsnijden. 
De groffe stengels ook klein snijden, die kunnen gelijk bij de soep.
Het mag best wel veel zijn, je hebt ook een flinke pan soep.

Na 20 minuten met de gewone mixer (niet de staafmixer!!) een paar minuten doormixen zodat de grofste stukken wat fijner zijn.
De groentes mogen lekker grof blijven.
Het vlees van de botten en eisbein wat je al wat fijner hebt gesneden kan er nu doorgeroerd worden.
De rookworst in plakjes erbij en ook de peterselie en selderij.
Even doorwarmen, proeven en afmaken op smaak.

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag meneer unox en andere merken , dit is veeeel lekkerderder.

Dit is echt  veel, zeker 8-10 porties.

De rest van de soep kan je invriezen of lekker koud parkeren buiten.
Waarschijnlijk moet je de soep de volgende keer wat verdunnen bij het opwarmen.
Niet meer laten koken!

Waar je ook bent, zo heb je altijd een stukje Nederland bij je .... mmmmmmm
Snert in den vreemde ;)



6 opmerkingen:

Ben zei

Een van de dingen die je, als je in het buitenland woont, niet wilt missen is je nederlands eten. Wat is er dan Nederlandser als erwtensoep, dit recept is een regelrechte aanrader. Hierbij heb je zelfs geen roggebrood met spek nodig om een blijvende indruk achter te laten :). Geniet er zelf ook maar eens van, zeer de moeite en energie waard.

Renske zei

Ik kook al jaren erwtensoep volgens 'Oma', maar deze variant ga ik zeker ook eens proberen. Het langdurig trekken van de botten heeft hier ook intrede gedaan en dat zal zeker ook voor erwtensoep smakelijke gevolgen hebben. Bedankt voor dit nauwkeurige en mooi beschreven recept, Noor! Ik hoop dat het gauw mooi weer wordt bij jullie en we kunnen genieten van je tuin-avonturen :)

Anoniem zei

Klinkt erg lekker! Binnenkort gaan we naar vrienden die in Zwitserland wonen. Ik weet nu in ieder geval wat we sowieso meenemen :-).

Noortje zei

Leuk Merel, dat je weet wat je mee gaat nemen als je naar Zwitserland gaat :)

Ik vind het altijd heerlijk als men oude boerenkaas voor ons meeneemt, of stoofperen.
Hagelslag en pindakaas hoeft van mij niet meer, ik mis het niet.

groetjes

Unknown zei

Ziet er heerlijk uit Noor, begint hier ook snertweer te worden. Groet Tom

Noortje zei

En Tom ...... heb je deze snert nog uitgeprobeerd?

Deze winter ben ik er nog niet toe gekomen (winter 2013-2014), het is ook nog niet zo koud geweest.
Komt nog .... ben ik bang.

groetjes,